Beleggingen | Algemeen

Het tweede kwartaal liet een wisselend beeld zien. De opgaande trend van de aandelen leek in eerste instantie aan te houden. Maar minder positief nieuws over het handelsconflict tussen de VS en China zorgde voor nieuwe onzekerheid en lagere aandelenkoersen. Oplopende spanningen rond Iran maakte de situatie niet beter. Bij de handelstop van de G-20 eind dit kwartaal werd een pauze aangekondigd in het handelsconflict waarop de beurzen positief reageerden. 

Dat de aandelenmarkten de maand juni en ook het hele kwartaal positief konden afsluiten was mede te danken aan de Centrale Banken. Zoals wel vaker de afgelopen jaren zorgden dalende rentes voor oplopende aandelenkoersen. In de VS lijkt de Centrale Bank (Federal Reserve) bezorgd om de negatieve gevolgen van het handelsconflict. Ondanks een zeer lage werkloosheid is er ruimte voor rentedalingen. Dit is een forse omslag van nog niet zo lang geleden toen de markten nog uitgingen van verdere renteverhogingen. 

Het uitblijven van inflatie speelt hierbij ook een rol. Ook in Europa is er ruimte voor rentedaling, nu de inflatie hardnekkig laag blijft en de economie hapert. 

In onze portefeuilles waren de marktbewegingen ook duidelijk zichtbaar. De daling begin dit kwartaal werd meer dan goedgemaakt in juni.