Onafhankelijk | Portefeuille

Wat minpuntjes bij de belegging in de Amerikaanse gezondheidszorg. Dit geldt onder andere voor Medtronic en Biomarin Pharma. De koersen kwamen onder druk te liggen, door de onofficiële start van de Amerikaanse presidentsverkiezingen die plaatsvinden in 2020. Het debat over de gezondheidszorg laait weer op, waarbij met name kandidaten van de Democratische Partij zich richten op verregaande aanpassingen, die onder andere de macht van bedrijven in die sector beperken. Alleen al de discussie hierover zorgde voor onrust.

Lithium producent Albemarle zit weer op of rond de aankoopkoers, na een forse koersstijging eerder dit jaar. Hierbij speelde de afbouw van Chinese subsidies voor elektrische auto’s een rol, waardoor de prijs van lithium op de grondstoffenmarkten fors daalde. De cijfers over het eerste kwartaal van Albemarle waren overigens redelijk en de verwachting voor het hele jaar gaat nog steeds uit van een stijging van ca. 15% van de winst per aandeel ten opzichte van 2018. Nu de Duitse autobouwers ook steeds meer overschakelen op hybride of zelfs 100% elektrisch is het aannemelijk dat de wereldvraag weer zal toenemen. Opmerkelijk is het bericht kortgeleden van Audi dat de productie van de nieuwe E-tron (100% electrisch) kleiner zal zijn dan verwacht door capaciteitsproblemen bij lithium-ion accu leverancier LG Chem. Coca Cola is verkocht na een snelle stijging waarbij het koersdoel bereikt werd.

ASML, toeleverancier van machines voor de producenten van chips, kwam negatief in het nieuws door een spionageschandaal waarbij vertrouwelijke informatie door eigen medewerkers gestolen was. Het effect op de koers viel mee toen bleek dat de gevolgen beperkt waren. De cijfers over het eerste kwartaal waren goed. Het relatief lage dividend wordt maar liefst 50% verhoogd en er is een omvangrijk programma voor inkoop van eigen aandelen.