Beleggingen | Aandeel uitgelicht: Nokia

Wie bij Nokia nog denkt aan de “koelkast” mobieltjes heeft een verkeerd beeld van het huidige bedrijf. Nokia kon de ontwikkelingen een aantal jaar geleden niet bijhouden en delfde het onderspit tegen de Iphone en vergelijkbare telefoons. Maar het huidige Nokia is met andere kernactiviteiten nog steeds actief op het gebied van mobiele telefonie maar dan vooral in de apparatuur er omheen. 

Met een marktwaarde van € 30 miljard is het een belangrijke wereldspeler. Nokia is met name interessant door de ontwikkeling van 4G naar 5G voor mobiele toepassingen. 

Het nieuwe 5G belooft een enorme snelheidsverbetering, niet alleen voor mobiele telefonie maar ook voor toepassingen in de industrie en robotisering. 

5G is met name een verbetering in de zogenaamde “latency”, de snelheid van verzenden en ontvangen. Een auto die met een snelheid van 100 km per uur rijdt heeft in de tijd tussen verzenden en ontvangen van data slechts 1 meter afgelegd. Ideaal voor informatie-uitwisseling voor toekomstige zelfrijdende auto’s. De downloadsnelheid neemt ook fors toe. Een film downloaden met een omvang van 3Gb kost met de huidige 4G verbinding nu 40 minuten maar met 5G nog maar 35 seconden.  

Nokia kan daarbij nog profiteren van de toenemende weerstand tegen Chinese aanbieders van 5G netwerken waarbij het risico gelopen wordt dat de Chinese overheid op de een of andere manier meekijkt of kan ingrijpen. 

En ook zullen de ontwikkelingen in 5G de komende jaren fors toenemen, ongeacht economische ontwikkelingen. In dat opzicht is de aankoop ook een defensieve actie voor de portefeuilles. 

Als een van de weinige IT-bedrijven betaalt Nokia een behoorlijk dividend, het dividendrendement ligt rond de 3,5%. Bovendien is Nokia ten opzichte van concurrenten niet te duur geprijsd.