Beleggingen | Algemeen | Rente | Marktverwachting

De aandelenmarkten zetten de opwaartse lijn voort in februari. Verschillende cijfers over de stand van de Amerikaanse economie waren positief. Bovendien wordt er goede voortgang gemaakt in de gesprekken tussen de VS en China over een te bereiken handelsakkoord. Er zal wel wat meer druk op de gesprekken komen na bekendmaking van het handelstekort van de VS over 2018. Dat was maar liefst $621 miljard, het hoogste van de afgelopen 10 jaar. 

Het vergroot de druk op president Trump om tot een akkoord te komen in zijn voordeel, omdat de presidentsverkiezingen dichterbij komen. Het tekort in goederen van de VS was $891 miljard, het hoogste ooit. Daarvan komt bijna de helft voor rekening van China. 

Deel van de groei van het tekort wordt veroorzaakt door de relatief sterke Amerikaanse economie waardoor Amerikanen meer buitenlandse producten kopen, ondanks hogere importtarieven. Ten opzichte van de totale Amerikaanse economie zijn de buitenlandse handelsstromen niet eens zo groot, circa 10%. En Europa is dat eerder 30-40%. 

De eerste week van maart kwam er een kentering in de opgaande lijn. Dat kwam vooral door de Europese Centrale Bank die wat voorzichtiger werd in de groeiramingen voor de Eurozone. In plaats van 1,7% wordt het nu naar schatting 1,1% voor 2019. Ook werd er een nieuwe ronde aangekondigd voor goedkope leningen voor Eurozone banken. Dit drukte het sentiment voor de Eurozone banken, die ca. 3% in koers daalden. Voor Nederlandse banken kwam er nog extra druk voor een nieuw “witwasschandaal” dat met name voor ING negatief kan uitpakken. De koers ging zelfs 10% naar beneden. Dat biedt wellicht kansen, we houden het in de gaten. 

Rente

De rentes blijven laag en zijn zelfs iets gedaald. De officiële rente in de Eurozone blijft tot minstens eind dit jaar 0%. De rente die banken moeten betalen over de nieuwe leningen van de ECB is waarschijnlijk ook 0% is. Hou er maar rekening mee dat de spaarrente nog jarenlang zo goed als 0% zal zijn. 

Marktverwachting

De optimistische berichten over VS-China zijn wat naar de achtergrond verschoven door afnemende groeiverwachtingen. Het lijkt erop dat de ECB wel erg voorzichtig is. Bovendien heeft China de afgelopen weken en maanden heel wat stimulerende maatregelen genomen. Dit kan later dit jaar nog wel voor positieve verrassingen zorgen. 

In Europa speelt nu vooral de Brexit. Eind maart moet er iets beslist worden in Engeland. We sluiten een “soft” Brexit niet uit. Maar met de huidige deadline van 29 maart lijkt de kans op uitstel van de definitieve beslissing waarschijnlijker. 

Frank Verhees