Nieuws laatste kwartaal

Algemeen

De afgelopen maand liet een verbetering zien op de markten, met waardestijgingen voor alle portefeuilles. Belangrijke oorzaak was de rust rond de valuta’s van landen als Turkije en Argentinië. Vrijwel alle valuta’s van opkomende landen die eerder deze zomer onder druk stonden konden weer lichte winsten boeken ten opzichte van de dollar en euro.

Amerikaanse aandelenindexen bereikte recordniveaus. In Europa bedierf Italië de stemming door het begrotingstekort verder op te laten lopen dan afgesproken met de EU. Uiteindelijk kwam het nog wel goed, maar te laat om het negatieve effect op de aandelenmarkten te keren in september. Met name de banksector kwam tijdelijk onder druk. Hierdoor staat onze aankoop in Europese banken op verlies in de portefeuilles.

De olieprijzen zijn fors gestegen en staan nu op het hoogste niveau van de afgelopen vier jaar. De Amerikaanse sancties tegen Iran spelen daarbij een rol.

Maar ook de vrees dat er te weinig geïnvesteerd is de afgelopen jaren in de oliesector door de lage prijzen, terwijl de wereldwijde vraag nog steeds toeneemt. Voor onze belegging in grondstoffen is dit een plezierige ontwikkeling, de koers is afgelopen maand behoorlijk gestegen.